Het nut van financiële planning en estate planning

Wij verbazen ons er dagelijks over hoe weinig aandacht veel mensen hebben voor zaken die in de toekomst lijken te liggen. Druk, druk, druk, een mooie order binnengehaald, af en toe wat lenen bij de eigen BV en de Tesla staat aan de laadpaal. Toch is de ‘kop in het zand’- strategie voor bijvoorbeeld onderwerpen als pensioen, up-to-date houden van de huwelijkse voorwaarden en het beperken van schenk- en erfbelasting niet erg verstandig. Als het leven niet geheel volgens de met zorg samengestelde spreadsheets verloopt kan dat tot onaangename verrassingen leiden. Wat het niet makkelijker maakt, is dat alles op elkaar ingrijpt en dat het niet eenvoudig is om het overzicht te bewaren. De ondoorzichtigheid en hoge kosten van ‘financiële producten’ schrikt mensen af. En moeilijke beslissingen schuiven we nu eenmaal graag wat voor ons uit …

Als accountant en fiscalist zijn we vaak ‘trusted advisor’ voor onze relaties. In die rol herkennen we de toenemende behoefte aan op maat gesneden ondersteuning. Geen ‘one size fits all’, maar gedegen advies op basis van een goede analyse en een verhelderend persoonlijk gesprek. Sloet & Verhagen is daarom een nauwe samenwerking aangegaan met Sabine van Hulst, oprichter/eigenaar van BLOOM Family Office. Zij is als zeer ervaren financieel planner heel goed in staat om het verhaal achter de cijfers boven water te krijgen en dat te vertalen naar concrete acties. Vragen als ‘wat is uw droom’ en ‘denkt u ook dat die financieel haalbaar is’ of ‘zou één van uw kinderen de ambitie en capaciteiten hebben om de zaak over te nemen’ leveren voldoende stof tot nadenken op.

De ondernemer van vandaag staat voor grote uitdagingen. Groei, innoveren en investeren zijn in wezen geen andere vragen dan vroeger, maar alles gaat nu wel steeds sneller. Concurrentie is feller, onzekerheden groter en de belangen zwaarwegender. DGA’s die nog volop aan het stuur staan, nemen voortdurend beslissingen over de toekomst van hun bedrijf die ook van grote invloed kunnen zijn op hun eigen financiële plaatje. Degenen die hun bedrijf verkocht hebben denken na over vermogensbeheer, een levenstestament en tegenwoordig over het wel of niet afkopen van het pensioen in eigen beheer. En maken zich misschien zorgen over de toekomst van hun kleinkinderen. Een wereld van verschil. Dan geeft het vertrouwen om een adviseur naast je te hebben die het overzicht bewaart en in staat is om ook naar morgen te kijken. Een kennismakingsgesprek met ARBRE Family Office is vrijblijvend en waardevol. Ritsaert Sloet, Kees-Jan Verhagen en Sabine van Hulst-Verhulst ontmoeten u graag.
www.sloetverhagen.nl                  www.bloomfamilyoffice.com              www.arbrefamilyoffice.com